Opettajalle

Mämmillä on luokkakuva, mutta juuri sinä aamuna Mämmi löytää kasvoistaan FINNIN! Koko päivä on pilalla. Kellään muulla ei voi olla asiat yhtä huonosti.

Jaksossa pohditaan samanlaisuutta ja erilaisuutta. Lapset kiinnittävät paljon huomiota ulkonäköön ja vaatteisiin ja vertaavat itseään muihin. Monesti ne ovat myös kiusaamisen aiheita. Tehtävien avulla harjoitellaan jokaisen ihmisen erilaisuuden hyväksymistä ja arvostamista. Kaikilla on omat ongelmansa ja ulkonäköpaineensa, mutta silti jokainen on ainutkertainen ja tärkeä.

Keskusteluvinkki

Ennen katselua

  • Valitaan jokaiselle oppilaalle pari. Kirjoita vihkoosi kolme parasta ominaisuutta parisi ulkonäössä. Luetaan ne parille.
  • Kirjoita sitten kolme parasta luonteenpiirrettä paristasi. Luetaan myös ne parille.
  • Kumpia oli helpompi keksiä? Miksi?
  • Millaiselta tuntui kuunnella luonnehdintaa itsestä?
  • Kumpaa oli mukavampi kuunnella? Miksi?

Katselun jälkeen

  • Mitä Mämmi ajatteli finneistään? (Niitä on paljon, kaikki näkevät sen, muut kiusaavat.)
  • Miten Sirkka yritti lohduttaa? (Finnit tekevät Mämmistä vanhemman.)
  • Millaiset asiat ovat kavereissa kaikkein tärkeimpiä?
  • Millaisiin asioihin voit itse vaikuttaa itsessäsi? Entä kaverissasi? Kumpaa on helpompi muuttaa?

Toimintavinkki

Peilileikki ensin ulkonäköpiirteillä, sitten luonteenpiirteillä. Ohjaaja voi olla ensin peilinä silmät seinää vasten ja oppilaat noin 2-3 metrin päässä. Peilin ohjeiden mukaan tullaan lähemmäs peiliä. Se, joka koskettaa ensimmäisenä peilin selkää, saa olla seuraava peili. Apuna voi olla ominaisuuksien lista.

Peili-leikin_ohjeet.docx (docx, 0.01 Mt)

Askarteluvinkki (naamio)

 

Tarvikkeet: sakset, liimaa, kartonkia, tusseja, värikyniä, eri värisiä paperinpaloja, grillitikku, teippiä

Liimaa naamion malli kartongille. Voit koristella sitä värittämällä ja liimaamalla siihen väripapereita. Voit myös lisätä reunoihin tilaa piirtämällä naamion kartongille suuremmaksi. Voit tehdä myös pienet reiät silmiä varten naamioon, mutta se ei ole välttämätöntä. Teippaa lopuksi grillitikku kiinni kartonkiin.

Lopuksi voidaan vielä keskustella, millaisia asioita ihmiset haluavat peittää erilaisilla naamioilla. Sehän on tavallaan hyvä asia, mutta jos naamioita on liikaa, elämä voi käydä raskaaksi.

Naamio.pptx (pptx, 10.44 Mt)

Digivinkki

Ota itsestäsi ja tekemästäsi naamiosta kuva.

Jos haluat, voit ottaa kuvan Mämmin kanssa Zappar-sovelluksella skannaamalla alla olevan koodin sovelluksella. Voitte tehdä myös ryhmäkuvan. Sovelluksen saa ladattua ilmaiseksi Andoid ja iOS -kännyköihin.

 

Kirjavinkki

Jeesus kohtasi maan päällä monenlaisia ihmisiä ja näistä kerrotaan Raamatussa. Jeesus toimi aikanaan hyvin eri tavalla kuin muut ihmiset. Tehtävässä on kuusi erilaista tilannetta, jossa Jeesus kohtasi ihmisen. Tutki, keitä nämä ihmiset olivat ja millaisen sanoman tilanteet välittivät.

Jeesuksen_kohtaamia_ihmisia.docx (docx, 0.02 Mt)

Voit tutkia myös Lasten oikeuksien julistusta ja sen 10 periaatetta.

Mitä yhteistä ja eroa on Jeesuksen toimintatavassa ja Lasten oikeuksien julistuksessa?