Opettajalle

Tässä jaksossa Mämmi tekee vääriä johtopäätöksiä ja luulee, että Sirkka on kuollut vaikka hän onkin vain Thaimaassa. Mämmi joutuu kuolemanpelon kouriin.

Lapset puhuvat kuolemasta yleensä hyvin arkisena asiana, vaikka heillä saattaakin olla jo kokemuksia iäkkäiden sukulaisten kuolemasta. He kertovat mielellään myös lemmikkiensä kuolemasta. Lasten käsitykset kuoleman jälkeisistä tapahtumista heijastelevat yleensä sitä, miten asiaa on kotona käsitelty. Opettajan kannattaa antaa lasten vain kertoa ja yrittää samalla kuunnella herkällä korvalla, mistä on kyse. Lapsilla on aika ajoin myös okkultistisia käsityksiä ja jotkut ovat kokeilleet spiritismiä. Videon lopussa herätetään ajatus myös siitä, miten Mämmin käy, jos vanhemmat kuolevat. Yleensä opettajan asiallinen ote ja vakuuttavat vastaukset lasten huolenpidosta helpottavat. Jos jotakuta lasta askarruttaa paljon kuolemaan liittyvät kysymykset, niistä kannattaa jutella vielä kahden kesken, ilmoittaa huoltajille ja tarpeen vaatiessa ohjata lapsi oppilashuoltohenkilökunnan luo.

Kristillisen käsityksen mukaan surusta huolimatta kuolemaan sisältyy toivo. Kristus on kuollut antaakseen synnit anteeksi. Tämän takia kristityt uskovat pääsevänsä taivaaseen Jumalan luo. Juutalaisen käsityksen mukaan ihminen kuolee, ruumis maatuu, mutta hänen sielunsa palaa Jumalan luo. Muslimit uskovat sekä Paratiisiin että Helvettiin. Vain profeetat ja marttyyrit pääsevät suoraan Paratiisiin, muut odottavat ikään kuin välitilassa viimeistä tuomiota. Näiden kolmen uskonnon käsityksissä on yhteisiä piirteitä, mikä johtuu niiden yhteisestä alkuperästä. Idän uskontoihin (buddhalaisuuteen ja hindulaisuuteen) liittyy ajatus jälleen syntymästä tai sielunvaelluksesta.

Keskusteluvinkki

Ennen katselua

  • Oletko ollut joskus hautajaisissa?
  • Onko sinulta kuollut joskus joku läheinen henkilö?

Katselun jälkeen

  • Miksi Mämmi huolestui? (Sirkka ei vastannut puhelimeen eikä ollut koulussa. Mämmi kuuli väärin.)
  • Mämmi oli tosi surullinen? Mikä vielä pahensi Mämmin oloa?
  • Mikä oli Mämmin uusi huoli?
  • Miten opettaja vastasi?

Toimintavinkki

Hiljentyminen ja rauhoittuminen kuuluvat myös uskonnon tunnin sisältöihin. Sen ei tarvitse olla hartauden harjoittamista. Hiljentymistä auttavat rauhallinen musiikki, luokan hämärtäminen, tunnelmaltaan rauhallisten kuvien katseleminen (esim. Albinoni: Adagio).

Askarteluvinkki

Mammin_ajatuksia_-sarjakuvatehtava.docx (docx, 0.22 Mt)

Tehtävässä on neljä kuvaa jakson tilanteista. Kirjoita ajatuskupliin, mitä Mämmi ajatteli.

Kirjavinkki

Ohessa on mietelmiä ja otteita Raamatusta sekä virsikirjasta. Laput levitetään pöydälle ja jokainen oppilas voi valita mielestään lohduttavimman lauseen. Luetaan lauseet ja kuunnellaan muiden valitsemat lauseet. Voidaan myös keskustella, mitä ajatuksia lauseet toivat mieleen.

Mietelmat.docx (docx, 0.01 Mt)